Seuran esittely

Fera - raumalainen suunnannäyttäjä

Fera on raumalainen 7.4.1958 perustettu pesäpallon erikoisseura, joka on keskittynyt naisten ja tyttöjen pesäpalloon. Tällä hetkellä seurassa on 200 pelaajaa ja 12 joukkuetta.

Naisjoukkueita on 3. Naiset pelaavat hyvällä menestyksellä superpesistä, maakunta- ja suomensarjaa.

Junioreista vanhimmat pelaavat B-tyttöjen superpesistä. Joka ikäryhmällä on oma joukkueensa. Nuorimmat juniorit ovat syntyneet vuonna 2010.

 

Fera - nuorekas 60-vuotias

Raumalla pelattiin pesäpalloa sarjatasolla aluksi Rauman Urheilijat ry:n nimissä. Vuonna 1957 RU:n miesjoukkue pelasi ensimmäisen kerran mestaruussarjassa. Visiitti oli vain vuoden mittainen ja kausi taloudellisesti raskas.

Keväällä 1958 pesäpallojaosto päätti irtautua omaksi seuraksi ja nimeksi valittiin Fera ry. Nimi juontaa Raumalla aikaisemmin nimillä fera ja feda pelattuun neljän maalin tyyppiseen pallopeliin.

Jo perustamisvuonna Fera nousi takaisin mestaruussarjaan, mutta tämäkin vuoden 1959 vierailu jäi lyhyeksi. Vielä muutaman vuoden miesjoukkue pelasi silloisessa Suomensarjassa ja maakuntasarjassa, kunnes toiminta lopahti kokonaan 1960-luvun puolivälissä.

Seuraavaksi Fera-nimi nähtiin lehtien palstoilla vasta 1980-luvun vaihtuessa, jolloin Rauman Lyseon piirissä herännyt koripalloharrastus järjestäytyi hyödyntämällä rekisteröidyn, mutta toimimattoman seuran.

Pesäpallon uusi alku lähti liikkeelle 1980-luvun alussa, jolloin Lukon yli-ikäisiksi kasvaneet A-juniorit jatkoivat yhdessäoloaan kesäisen pesäpallon merkeissä.

Pesäpalloliiton Satakunnan piiri järjesti 1983 Raumalla D-juniorien piirileirin, mihin Feran nimellä koottiin koululaissarjoista sekä D-tyttöjen että D-poikien joukkue. Menestys oli hyvä ja niinpä Fera ry:n toimintaan sisällytettiin sekä koripallo että pesäpallo.

Muutaman vuoden kuluttua nähtiin tarkoituksenmukaiseksi jälleen eriyttää jaostot omiksi seuroikseen. Fera ry jatkoi pesäpalloilijoiden erikoisseurana ja koripalloilijat ottivat uuden seuransa nimeksi Rauma-Basket ry. Samalla Fera ry:n hallitus teki päätöksen poikien ja miesten pesäpallon sarjatoiminnan lopettamisesta sekä keskittymisestä pelkästään tyttöjen ja naisten pesäpallotoimintaan.